Wandeling langs 13 attentiestenen. Een beeld van Aarschot voor WO I

13 ATTENTIESTENEN VERSPREID OVER STAD TONEN AARSCHOT VOOR WO I In Aarschot kan je voortaan een mooi beeld krijgen van hoe de stad eruitzag vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. En dat via 13 attentiestenen verspreid over de stad. De stenen, geplaatst op de hoofdassen die het zwaarst getroffen werden, bevatten informatie over de locatie en een oude foto. Een uitgestippelde wand...
13 ATTENTIESTENEN VERSPREID OVER STAD TONEN AARSCHOT VOOR WO I
In Aarschot kan je voortaan een mooi beeld krijgen van hoe de stad eruitzag vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. En dat via 13 attentiestenen verspreid over de stad. De stenen, geplaatst op de hoofdassen die het zwaarst getroffen werden, bevatten informatie over de locatie en een oude foto. Een uitgestippelde wandeling langs de 13 attentiestenen neemt je mee door het Aarschot van voor 1914.

De stad in brand
In het begin van de Eerste Wereldoorlog werd de Duitse bevelhebber Stenger vermoord in Aarschot. Hij werd doodgeschoten op het balkon van de woning van burgemeester Tielemans op de Grote Markt. De Aarschottenaren werden hiervan beschuldigd. Velen onder hen werden op 19 en 20 augustus 1914 door de Duitsers gevangen genomen en 173 onschuldige burgers werden om het leven gebracht. De Duitsers staken de stad in brand.
Eén jaar later, in 1915, stelde de Commissie tot heropbouw architect Arthur Pladet uit Koekelberg aan om een plan te ontwerpen voor de wederopbouw van Aarschot. Op basis van dit plan werden rooilijnen verplaatst en straten verbreed. Er werden ook nieuwe pleinen aangelegd. Zo verrees na de Eerste Wereldoorlog een nieuwe stad in historiserende stijl uit de as: het Aarschot zoals we het nu kennen.
Aarschot voor WO I
13 attentiestenen geven nu een beeld van de stad Aarschot vóór de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. De stenen, met foto en bijhorende informatie, zijn geplaatst op de hoofdassen van de stad die het zwaarst getroffen werden. Op de attentiestenen valt vooral de classicistische bouwstijl op die toen erg populair was. Gevels waren bepleisterd, wit gekalkt en voorzien van witgeschilderde ramen en voordeuren.
Burgemeester André Peeters: “Via de attentiestenen krijgen we weer een blik op hoe onze stad eruitzag voor de vernielingen van WO I. Omdat de stenen op de locaties zelf zijn geplaatst, kunnen we in één blik meteen vergelijken hoe de locatie eruitzag voor 1914 en hoe ze er vandaag uitziet. En dat is interessant, omdat we zo op een duidelijke manier de impact van de Grote Oorlog in Aarschot kunnen tonen.”
Schepen van Cultuur en Toerisme Steven Omblets: “Als martelarenstad is de Eerste Wereldoorlog onlosmakelijk met ons verbonden. We vinden het dan ook belangrijk om het oorlogsverleden een plaats te geven in het Aarschot van vandaag. Via de attentiestenen krijgen Aarschottenaren en bezoekers van onze stad meer informatie over de Grote Oorlog in onze stad, en dat op verschillende plaatsen in het centrum.”
Inhuldiging attentiestenen
Op maandag 20 augustus om 12 uur worden de attentiestenen ingehuldigd op de Bonewijk. Meer info vind je op www.hetgasthuis.be/museum.
Wandeling
De attentiestenen liggen op wandelafstand van elkaar. Een bijhorende folder is te verkrijgen in het Stedelijk Museum en bij de Dienst Toerisme. Vanaf 20 augustus is de wandeling ook te volgen via de ErfgoedApp. De app is gratis te downloaden en geeft meer informatie over elke attentiesteen.

Info

Wanneer

Filter op categorie