Social media

Dag van de natuur in het Kalsterbos

Dit is een dag waarop we jong en oud uitnodigen om mee te helpen in ons natuurgebied. Het natuurgebied Meren -Kalsterbos ligt verscholen tussen de Aarschotse gehuchten Gijmel, Langdorp en Wolfsdonk en was van oudsher een venig, moerassig gebied. Er is melding van de 'klotkuilen' in het Kalsterbos, putten waar 'harde turf' kon gestoken worden, zuivere turf die meer in de richting van bruinkool ...

Dit is een dag waarop we jong en oud uitnodigen om mee te helpen in ons natuurgebied.

Het natuurgebied Meren -Kalsterbos ligt verscholen tussen de Aarschotse gehuchten Gijmel, Langdorp en Wolfsdonk en was van oudsher een venig, moerassig gebied. Er is melding van de 'klotkuilen' in het Kalsterbos, putten waar 'harde turf' kon gestoken worden, zuivere turf die meer in de richting van bruinkool is geƫvolueerd. In de 20ste eeuw begon de ontwatering van het gebied, toen men eindelijk de grachten met een kraan kon ruimen, dit gaf nieuwe mogelijkheden. Daar verschenen de weekendvijverterreinen, campings en verspreide bebouwing. Ondertussen heeft Natuurpunt verschillende van deze percelen aangekocht en dankzij Vlaamse en Europese Life-subsidies voormalige weekendverblijven afgebroken en vijvers hersteld.

Het perceel waar we die dag gaan werken was vroeger een hooiland en werd in de jaren '50 of '60 beplant met populieren en is daarna verder dichtgegroeid met eik, wilg en berk. Bedoeling is om hier een waardevol hooiland van te maken waar planten van moeras- en veengebied terug kansen krijgen.

We gaan die dag takken opruimen en verbranden. Omdat dit een nat perceel is, is dit de enige mogelijkheidom de takken op een efficiƫnte manier weg te krijgen. Op drogere percelen hakselen we meestal.

Laarzen of waterdichte schoenen zijn nodig.

Voor de werkers voorzien we voldoende drank, tijdens de middag soep en boterhammen, als afsluiter om 16 uur zijn er pannenkoeken.

Info

Wanneer

Waar

Parking manege Ruitershof

Organisatie

Natuurpunt Aarschot

Filter op categorie