Woonbeleid

In 2010 beslisten de steden Scherpenheuvel-Zichem en Aarschot en hun respectieve OCMW's om samen te werken rond lokaal woonbeleid. Ze richtten daarom de interlokale vereniging H-Aar-Scherp op met als projectuitvoerder de dienstverlenende intergemeentelijke vereniging IGO. Het project kwam tot stand dankzij Vlaamse, provinciale en stedelijke middelen en ging van start op 1 januari 2011. Met de toetreding van Diest en haar OCMW, gaat het woonproject voortaan door het leven onder de naam Wonen aan de Demer.

  • Sociale huisvesting

Vlaanderen kampt met een tekort aan sociale huur- en koopwoningen. Vandaar dat de Vlaamse regering door middel van het decreet Grond- en Pandenbeleid van 27 maart 2009 de steden en gemeenten verplicht om bijkomende sociale woningen te bouwen. Zo werd Aarschot verplicht om tegen 2020 op haar grondgebied 212 sociale huurwoningen en 104 sociale koopwoningen te bouwen via de sociale bouwmaatschappij.  Zolang de gemeente haar bindend sociaal objectief niet gerealiseerd heeft, zal ze bij elke bouw- en verkavelingsvergunning van een bepaalde omvang een sociale en bescheiden last opleggen. De gemeenteraad stelde deze normen vast in een gemeentelijk reglement sociaal wonen dat dezelfde bindende kracht heeft als een stedenbouwkundige verordening.

Het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost) werd in 2006 opgericht door de federale overheid. Het FRGE maakte energiebesparende investeringen in woningen mogelijk door het verstrekken van goedkope leningen. Op deze manier wil men de energiekost in woningen doen dalen. Bovendien hebben de energiebesparende investeringen een positief effect op het milieu.

 

Sinds 1 januari 2015 is energie besparen een regionale bevoegdheid en is de FRGE-lening vervangen door de Vlaamse Energielening. De voorwaarden blijven identiek.

 

IGO (*) verstrekt de leningen in de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw.

Er zijn nog andere gemeentes in Vlaams-Brabant waar je via een andere organisatie een Energielening kan afsluiten. Dit kan je nakijken op www.energiesparen.be/energielening

 

(*) IGO treedt op als lokale entiteit in het kader van de energielening en heeft een erkenning van kredietgever met sociaal doel. Op basis van de kredietlijn die IGO van het Vlaams Gewest ter beschikking heeft, kent IGO leningen voor energiebesparende maatregelen toe.

 

  • Cursussen en infoavonden

Wat doe je als je oude verwarmingsketel aan vervanging toe is? (i.s.m. Dialoog en met de steun van het Provinciaal Steunpunt duurzaam bouwen en Infrax)

Wanneer: woensdag 4 oktober 2017 om 19u30

Waar: stadhuis Scherpenheuvel-Zichem, august nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel-Zichem

Contactpersoon voor info en inschrijven: Tine Bergmans (tel. 0496 25 85 29)

Deze infosessie is gratis.

1581

 
 
 
BijlageGrootte
20101018_reglement_sociaal_wonen_aat.pdf593.93 KB