Save@Work

1752

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het stadhuis van Aarschot dingt samen met 180 andere Europese overheidsdiensten mee naar de titel van energiezuinigste overheidsgebouw van Europa. De bedoeling is om de grootste energiebesparing door te voeren ten opzichte van het voorgaande jaar.

 

De wedstrijd kadert in de Europese campagne Save@Work en loopt van maart 2016 tot en met april 2017. In Vlaanderen wordt Save@Work gesteund door Arbeid & Milieu. De medewerkers van het stadhuis van Aarschot gaan de uitdaging aan om via kleine gedragsveranderingen zoveel mogelijk energie te besparen!

 

Elke week krijgen de stadhuismedewerkers een tip op energie te besparen. Volg hier onze inspanningen op de voet en doe zelf mee!

 

Bekijk hier het filmpje over energieverbruik.

Meer info over Save@Work vind je hier.

 

Energietip 1 (18 april 2016)

1751

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer informatie over energieverbruik.

 

Energietip 2 (25 april 2016)

1759

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1760 Wist je dat... 

...  je beeldscherm meer energie kan verbruiken dan eender welk ander onderdeel van je pc?

1761 Meer hierover

Werk je in een goed verlichte ruimte? Dan zou het kunnen dat je scherm helderder staat dan dat eigenlijk nodig is. Door de helderheid beter af te stemmen op je situatie kun je energie besparen. 

De helderheid van je scherm kun je via de Beeldscherminstellingen van je computer regelen. Sommige laptops beschikken daarnaast over een knop of wieltje om de helderheid van het beeldscherm te wijzigen. Ga op je toetsenbord eens op zoek naar de F-toetsen (boven de cijfertjes) met de zonnetjes. In combinatie met de FN toets kun je hier makkelijk en snel de helderheid van je scherm afstemmen op jouw situatie.

 

1760 Wist je dat... 

... een screensaver geen energie bespaart? In tegendeel.

1761 Meer hierover


Een screensaver, of 'schermbeveiliging', zorgt ervoor dat het beeld op je beeldscherm na een bepaalde tijd van inactiviteit regelmatig van positie verandert, meestal in de vorm van leuke beeldeffecten. Screensavers zijn oorspronkelijk ontworpen om te voorkomen dat een langdurig stilstaand beeld inbrandt op de fosforlaag van een beeldbuismonitor. Bij de huidige lcd-schermen speelt dit probleem niet. Doordat je op dat moment de computer niet actief gebruikt en er wel heel wat overbodige zaken aan het werk zijn (scherm, grafische kaart en andere componenten), verbruikt een screensaver meer energie dan nodig. Daarom raden we aan om de screensaver niet te gebruiken.


De oplossing? Via het menu Energiebeheer (bij instellingen) kun je instellen dat het beeldscherm na een korte periode van inactiviteit wordt gedimd en dat het beeldscherm vervolgens, bijvoorbeeld na 15 minuten, op stand-by of uit gaat.

 

 

1760 Wist je dat... 

... een desktop computer al snel zo'n 160 Wattuur verbruikt?

1761 Meer hierover

 

Door je de computer in slaapstand te zetten als je niet aan het werk bent, beperk je het gebruik tot ongeveer 45 Wattuur. Dit kan je eveneens instellen in het het menu Energiebeheer. Behalve energie besparen, zal de computer minder warmte uitstralen waardoor er in je kantoorruimte ook minder stof zal zijn.

 

De tweede tip kan hier je ook bekijken

 

 

Energietip 3 (2 mei 2016)
1764

 

 

 

 

 

Hoe besparen via print- en kopieeropdrachten?

 

1760   Wist je dat...

 

...  gemiddeld 17%* van de printopdrachten bestaat uit pagina's die de gebruiker zelf niet wilt? Klassieke voorbeelden zijn de afdruk van een webpagina, waarbij op het einde nog één of meerdere pagina's volgen met enkel nog een URL erop, of de wettelijke disclaimer wanneer je een ticket print. 
* blijkt uit een studie van Lexmark

 

 

1760 Wist je dat...

... 15% van de printopdrachten nooit worden opgehaald bij de printer?

 

 

1761 Hoe voorkom je ongewenste printopdrachten?

 

 • Gebruik bij het printen van een webpagina de knop "Print deze pagina" (indien beschikbaar), zo print je de inhoud zonder de banner, url edm. Je kan zelf ook de gewenste tekst in een Word-document plakken. 
 • Bekijk het afdrukvoorbeeld digitaal voordat je de opdracht effectief uitvoert. Zo zie je of er geen 'afvalpagina' bij zit en zorg je dat je geen onnodige pagina's print. 
 • Scan documenten, in plaats van ze te kopiëren. 
 • Verspreid documenten waar mogelijk digitaal. Indien er geprint moet worden, ​ga dan na of iedereen een print nodig heeft mogelijks zijn enkele exemplaren voldoende. In dat geval, ​spreek dan af wie er print.
 • Wil je een presentatie (vb. PowerPoint) printen, overweeg dan om meerdere slides op één pagina te printen, bijvoorbeeld via de optie 'handouts'.​
 • Selecteer de gewenste cellen en print enkel deze selectie als je een Excel spreadsheet wilt printen. 
 • Als de printer het toelaat, stel hem dan in dat er niet automatisch wordt geprint. Laat de opdracht aan de printer zelf bevestigen met een badge of een login. Op deze manier voorkom je dat afdrukken aan de printer blijven liggen en in de vuilbak belanden. 
 • Wil je een webpagina opslaan, dan kan je de pagina ook gewoon afdrukken in pdf en digitaal opslaan. 

 

 

1761   Hoe kan je energiezuinig printen en kopiëren?

 

 • Stel de printer/kopiemachine zo in dat de slaapstand wordt geactiveerd tussen twee opdrachten. 
 • Vergeet niet om de printer/kopiemachine 's avonds uit te zetten (of stel dit in via de instellingen). Voor het weekend en eventuele vakantieperiodes is dit extra aangewezen. 
 • Laten het einddoel en je ogen het toe? Print dan twee pagina's op één blad (zie afbeelding). Hiermee halveer je de printopdracht en dus het papier- en energieverbruik. 1767
 • Stel via je configuratiescherm (apparaten en printers) de instellingen zo in dat je printopdracht standaard de zuinigste is, mn. draft, zwart-wit, recto-verso en indien gewenst 2 pagina's op één bladzijde. Zo bespaar je papier, inkt én energie.
  • Geen idee hoe dit moet? Vraag hulp aan je energieteam.
  • Let op, mogelijks worden deze zaken centraal geregeld, spreek er dan de verantwoordelijke over aan. 

 

Bekijk hier de 3e energietip!

 

Energietip 4 (9 mei 2016)
1771

 

 

 

 

 

 

 

Meer over verlichting

 

Wist je dat...

 

... je om energie te besparen maar best het licht uit kan doen als je het niet nodig hebt? 
Het is immers een fabeltje dat het regelmatig aan- en uitdoen van een lamp meer energie kost dan het laten branden van de lamp. 

Maar wanneer doe ik dan best het licht uit?

De algemene regel is: zet de verlichting uit als je de ruimte verlaat en/ of als er genoeg daglicht is. Ook tijdens een kleine pauze bespaar je energie door de lampen te doven als je ze niet nodig hebt.


Wel is het zo dat het aan- en uit zetten van sommige lampen* een impact kan hebben, echter niet zo zeer op het verbruik maar wel op de levensduur van de lampen. Dus ook bij deze lampen bespaar je energie door ze uit te zetten. 
* het gaat hier over fluorescentielampen (= verzamelnaam voor TL- en spaarlampen) met oude conventionele ballasten. Bij de TL-lampen komt dit voor bij sommige type T8. 


Een andere uitzondering zijn de HID lampen (vb. hoge druk kwik- of ook hoge druk metaalhalide gasontladingslampen) die heel traag en moeilijk opstarten. Deze lampen zijn bovendien niet verenigbaar met lichtregelsystemen voor daglicht- of afwezigheidssensoren.

Hoe kan je besparen op verlichting?

Is er voldoende daglicht? Gebruik het dan. Denk er aan om zonneschermen en/of gordijnen te openen indien ze niet nodig zijn, eerder dan het licht aan te steken. 

Een mooi voorbeeld uit het administratief centrum van Opwijk: via een affiche wijst de gemeente haar medewerkers er op om voor vergaderingen met slechts enkele collega's aan de kant van het raam te gaan zitten, daar is voldoende daglicht waardoor het niet nodig is om de lichten aan te doen.

 

Wist je dat...

...  verlichting op kantoor verantwoordelijk is voor ongeveer 15 - 30% van het elektriciteitsverbruik?

Andere tips om zuinig om te gaan met licht

 

 • Label de schakelaars zodat het voor je collega's eenvoudig is om het licht uit te doen, wanneer nodig. 
 • Ook onderhoud is belangrijk: reinig regelmatig de armaturen én de ruiten, zodat er voldoende (dag)licht doorkomt. 
 • Voorzie bij de installatie van nieuwe verlichting één schakelaar per lichtpunt, zodat het mogelijk is om de verlichting af te stemmen op de noden. 
 • Maak affiches die aanzetten om de lichten uit te doen. Wees creatief in het ontwerp en de slogan, of gebruik bestaande leuke slogans, zoals deze van de ON/OFF campagneWij zijn grote lichten tijdens de vergadering. Erna doen we ze uit!

En wat met lichtsensoren?

 

Aanwezigheidssensoren reageren op de aanwezigheid van beweging: na enige tijd zonder beweging gaat de lamp terug uit. Op die manier kan tot 30% elektriciteit bespaard worden. Daglichtsensoren stemmen de verlichting af op de hoeveelheid daglicht, op die manier kan tot 40% bespaard worden. Dit op voorwaarde dat de sensoren goed zijn afgesteld.

Tip: Verwittig je gebouwverantwoordelijke / energieteam als je merkt dat de lichten meer dan nodig branden, zo kan de instelling van de sensor(en) aangepast worden. 

 

Bekijk de vierde energietip hier online!

 

Energietip 5 (25 mei 2016)

1811

 

 

 

 

Meer tips voor elektrische apparaturen

We hadden het al over computers, schermen en printers (zie tip 2). Maar op kantoor staan nog heel wat meer elektronische apparaten. Doe even de test of je als energieteam al op onderstaande zaken hebt gelet.

 

1808 Mobiel vol = oplader eruit

 

Haal je gsm, smartphone, tablet of laptop uit het stopcontact als deze volledig opgeladen zijn. Vraag ook aan je collega's om dit te doen. Breng het belang hiervan onder de aandacht door het (sluip)verbruik te meten van een opgeladen toestel dat nog in het stopcontact zit.

 

1808 Gebruik stand-by killers 1810

 

 

De gemakkelijkste manier om er zeker van te zijn dat 's avonds alle onnodige zaken uitstaan, is door alle apparaten aan te sluiten op een verlengdraad waarbij je met één knop alles kan uitzetten: de stand-by killer.

 

1808 Energie-efficiënt in de keuken/kantine/cafetaria

 

Zet er iemand de koffiemachine uit? Herinner je je collega's eraan om niet meer water te koken dan nodig (in geval van de waterkoker). Is er iemand die de vaatwasmachine afzet na gebruik? En hoe zit het met de eventuele elektrische boiler in de keuken: staat die dag en nacht aan, of enkel wanneer nodig?

 

1808 Automaten en drinkfonteinen

 

Staat de temperatuur van de automaten goed ingesteld? Overweeg om de drinkfonteinen 's nachts uit te zetten (kan automatisch, door er een stopcontact met timer tussen te steken). Schakel indien mogelijk de verlichting van de automaten uit.

 

1808 Vernieuwen van apparatuur

 

 

Nieuw toestel nodig? Kies dan voor een energiezuinig type. Bovendien is het zeker aangewezen om oude energieverslindende toestellen te vervangen door nieuwe energiezuinige modellen. Twee tips hierbij:

 

1812 Koop een elektrisch toestel met het Energy star label, dit label geeft aan dat het toestel significant minder verbruikt dan de standaard toestellen. Hier kan je de EU ENERGYSTAR databank raadplegen. 


1813 Koop een elektrisch toestel met het Europees ecolabel (de bloem). Dit label houdt niet alleen rekening met het elektriciteitsverbruik, maar met de milieu-impact van de volledige levenscyclus. Hier vind je de link naar de Europese productendatabank.

 

 

Energietip 6

2050

Hoe thuis energieverbruik meten?

Via de website van EnergieID kan je gratis:

 • Het verbruik van één of meerdere locatie opvolgen.
 • Je verbruik vergelijken met gelijkaardige profielen.
 • Berekenen hoeveel je hebt bespaard.

Maandelijks registreren duizenden gezinnen en organisaties via EnergieID hun meterstanden. Doe zoals hen en start onmiddellijk, in enkele klikken ben je begonnen. Zo krijg je al snel zicht of je energie (en geld) bespaart.

 

 

Met de steun van de Europese Unie en Arbeid en Milieu.

1792 1793