55+

Ben je 55-plusser? Dan vind je op deze pagina zeker en vast interessante weetjes. Hieronder vind je een opsomming van de verschillende items die op deze pagina aan bod komen. Klik op het item waarover je meer wilt weten.

 

 

Contactgegevens

Dienst Welzijn (Sociaal Huis)
Bekaflaan 31A
3200 Aarschot
Tel: 0496/25 55 04
E-mail: gert.wollants@aarschot.be
 Seniorengids

De verzilvering en de daarmee gepaard gaande zorgbehoevendheid van de bevolking brengen een nooit geziene toename in een gespecialiseerd aanbod voor senioren met zich mee: voorzieningen, verenigingen, welzijnsdiensten, lokale en sociale diensten, vrije tijd, activiteiten, mobiliteit, veiligheid, enzovoort.

Dagelijks stellen senioren en zorgbehoevenden diverse vragen aan dienstverleners, OCMW-medewerkers van de thuisdiensten en de welzijnsdiensten van de stad.

De seniorengids geeft een overzicht van de zorg- en dienstverlening voor senioren.

Onderaan deze pagina kan je de laatste versie van de seniorengids downloaden.

Terug naar boven

 

Vrijetijdsgids 55+

De vrijetijdsgids voor 55-plussers is een brochure met een overzicht van verenigingen en hun verschillende activiteiten. De brochure is onderverdeeld in verschillende thema’s: het culturele leven, sportmogelijkheden, verenigingen voor 55-plussers, het aanbod van de stadsdiensten…

Je kan een exemplaar van deze vrijetijdsgids opvragen bij de dienst welzijn. Dit kan via welzijn@aarschot.be of via het nummer 016 63 94 65.

Ook onderaan deze pagina kan je de Vrijetijdsgids 55+ downloaden.

 

Terug naar boven


Seniorenbeleidsplan

In 2008 werd in samenwerking met de vakgroep Sociale en Culturele agogiek van de Vrije Universiteit van Brussel, onder leiding van professor Dominique Verté, een grootschalig seniorenbehoefteonderzoek uitgevoerd. Vele vrijwilligers werkten hieraan mee. 551 senioren uit Aarschot werden bevraagd naar hun behoeften inzake wonen en zorg, hun wijk en hun omgeving, eenzaamheid en onveiligheid, de aangeboden dienstverlening, hun lidmaatschap van verenigingen en hun activiteiten.


De stad en het OCMW van Aarschot wilden de resultaten uit dit ouderenbehoefteonderzoek gebruiken om samen met de Aarschotse senioren na te denken over thema’s die hen aanbelangen. Hiervoor werd een specifieke werkgroep samengesteld, waarbij gekozen werd voor een ruime betrokkenheid van de doelgroep.


Door de opmaak van dit seniorenbeleidsplan werd invulling gegeven aan volgende doelstelling uit het lokaal sociaal beleidsplan 2008-2014: het voeren van een kwalitatief ouderenbeleid op basis van objectieve gegevens en onderzoek, met als concrete actie: stad en OCMW toetsen en stemmen hun beleid af op de resultaten van het ouderenbehoeftenonderzoek.


Het seniorenbeleidsplan bestaat uit 6 hoofdstukken:

 

  • Informatie en communicatie
  • Tijdsbesteding
  • Wonen
  • Zorg en dienstverlening
  • Mobiliteit en (verkeers)veiligheid
  • Participatie en inspraak

 

Klik hier om het seniorenbeleidsplan te downloaden.

 

Terug naar boven


Ouderenadviesraad

 

Klik hier en kom meer te weten over de ouderenadviesraad.
 

In de ouderenadviesraad zijn vele seniorenverenigingen vertegenwoordigd. Hieronder stellen wij ze graag aan u voor door middel van een kort interview.


LBG Korenbloem

Remi De Vriendt is al 32 jaar lid van LBG Korenbloem. Laura Wuyts is ondervoorzitter van deze vereniging en reeds ongeveer 25 jaar lid.

"Mensen hadden me gevraagd om lid te worden van de vereniging en ik ben onmiddellijk in het bestuur gegaan”, zegt Laura. “Ons bestuur bestaat uit 13 bestuursleden, voor een vereniging van ongeveer 600 leden."

"We organiseren ieder jaar twee reizen, waaraan ongeveer 50 personen deelnemen. Ik ben vooral de verantwoordelijke voor de reizen die we ieder jaar maken", zegt Remi. "We gaan steeds met twee volle bussen op reis, ik probeer er dan ook voor te zorgen dat alles altijd tip top in orde is. We vinden het heel fijn dat ook de jonge gepensioneerden aan deze reizen deelnemen." 

Naast de twee reizen, die ze ieder jaar organiseren, gaan ze ook steeds samen een toneelstuk bekijken. "Ook houden we één keer per jaar een voordracht."

Jaarlijks organiseren ze een groot feest en een Sinterklaasfeest, voor de grootouders en hun kleinkinderen. Korenbloem heeft ook een afdeling voor mindervaliden, die maandelijks een activiteit organiseren.

"We hebben heel veel plezier in onze vereniging, waar absoluut vele en goede vriendschappen gesloten worden. Het is ook altijd plezierig om te zien dat mensen mekaar helpen, dat we allemaal heel veel steun aan mekaar hebben!"

 

NEOS (Netwerk Ondernemende Senioren)

Marie-Thérèse Van Kerkhoven komt ons vergezellen voor een gesprek. Lilian Theys, secretaris van NEOS Aarschot, vertegenwoordigd de vereniging in de Ouderenadviesraad Aarschot maar kan er vandaag niet bij zijn.

Marie-Thérèse is voorzitster en lid van Neos sinds 2007. Zij werd gevraagd om aan te sluiten en het aanbod van Neos interesseerde haar wel! "Neos heeft een programma dat voor iedereen boeiend is en vooral een vereniging waar iedereen zich kan aansluiten!" De vereniging telt 86 leden die ook geregeld deelnemen aan de activiteiten.

Neos onderscheidt zich van andere verenigingen, vooral door het aanbod aan culturele activiteiten. "We doen uitstappen naar het MAS in Antwerpen, tentoonstellingen, musicals, een uitstap naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd, bezoeken aan steden zoals Dendermonde, paasconcert in Grimbergen, .. Kortom, we zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt, ook door de grote waaier aan activiteiten! Genieten is bij ons prioritair!"

"Iedereen voelt zich goed in de vereniging, de mensen zijn tevreden. Er heerst ook een sterke band onder de leden! Iedereen kan met elkaar een babbeltje doen!’"

Geïnteresseerden zijn steeds welkom voor een kennismaking!

 

OKRA Onze Lieve Vrouw Aarschot

Frans Wilberts is 20 jaar lid van OKRA OLV Aarschot. Hij is sinds 12 jaar voorzitter van deze vereniging en kassier. Jos Derboven is minstens 10 jaar lid van OKRA OLV Aarschot, sinds hij computerlessen bij ACV volgde is hij lid geworden en secretaris van de vereniging.  Hun bestuur telt ongeveer een 10-tal mensen. De vereniging zelf bestaat uit een 130 à 135 leden.  

"Met uitzondering van juli en augustus, komen wij wekelijks samen om een namiddag te kaarten. Van april tot oktober komen wij ook wekelijks naar het stadspark om petanque te spelen. Wekelijks gaan we ook fietsen. Praktisch iedere maand organiseren wij een koffietafel. In april houden we ons paasfeest, in december ons kerstfeest. In mei gaan we, samen met ‘t verbond op bedevaart naar Scherpenheuvel. In Juli organiseren we een halve of een volledige daguitstap. In augustus vindt onze culturele uitstap plaats. In september nemen we deel aan de verbondsdag."

"In onze vereniging zijn er heel veel mogelijkheden om aan activiteiten deel te nemen. We zijn allemaal vrienden. Het zou fijn zijn moesten we een paar jonge mensen vinden die mee de activiteiten kunnen organiseren!"

 

OKRA Gijmel

Irène Vandenberg is zeer blij dat ze bij OKRA Gijmel aangesloten is! Zij is secretaris en penningmeester en sinds 3 jaar lid. "Ik heb altijd gezegd dat ik nooit bij een vereniging zou aansluiten, en zie me hier zitten!" Linda Deckers is voorzitster van OKRA Gijmel. Sinds 10 jaar is zij actief lid. "Ik ben onmiddellijk voorzitster geworden omdat de vereniging anders zou stoppen, en dat zou ik enorm spijtig gevonden hebben!"

OKRA Gijmel telt ongeveer 90 leden, waarvan een 75tal actieve leden. De leeftijd varieert tussen de 50 en achteraan 90 jaar. Op de vraag wat Irene en Linda de leukste activiteiten vinden die ze organiseren: ‘wandelen, fietsen, uitstapjes,.. alles eigenlijk!’ Ze proberen steeds een zo klein mogelijke bijdrage te vragen van hun leden voor alle leuke activiteiten die ze organiseren. (feesten, wandelen, daguitstappen, uitstapjes naar Muzikantenstad, Hoogdagen van de derde leeftijd,..) "Sommige leden zijn wegens ouderdom niet meer in staat om deel te nemen aan de activiteiten, maar hen plezieren we nog steeds met een persoonlijk bezoekje! Zo slaan we even een praatje en houden we de mensen op de hoogte van wat er leeft binnen de vereniging. Dat appreciëren ze enorm!"

"Misschien heb je steeds gedacht dat je het nooit zou doen, maar kom gewoon meedoen en laat je overtuigen!"

 

OKRA Kristus Koning

Francine Vleugels en Angèle Nijs zijn 2 enthousiaste jong-gepensioneerden van OKRA Kristus Koning in Aarschot. Francine is voorzitster én secretaris van OKRA Kristus Koning, die momenteel een 120tal leden telt. "Ik ben nu zo’n 17 jaar actief lid bij de vereniging, al lid van voor ik op pensioen gegaan ben!" Francine was eerst gevraagd om mee activiteiten te organiseren en te helpen waar nodig. Ondanks haar jonge leeftijd genoot zij enorm van het sociaal contact en de mensen appreciëren haar enorm voor alles wat ze doet!

Zo is ook Angèle bij de vereniging gekomen. ‘Wij zijn al jaren goede vriendinnen maar zagen elkaar niet zo vaak. Toen we elkaar toevallig tegen kwamen vroeg Francine of ik ook zou willen helpen bij OKRA Kristus Koning. En nu zijn we 2 jaar verder! Daardoor is onze vriendschap nog hechter geworden! We doen alles samen!’

Ondertussen is ook Remi aan de tafel komen zitten. "Ik ben al 17 jaar aangesloten bij OKRA geloof ik, dat is al lang geleden hé." Op de vraag wat hij zo geweldig vindt aan hun vereniging antwoordt Remi: "Het is er gewoon fijn! Er is maandelijks iets te doen, het is altijd heel gezellig en er wordt veel gelachen en gedanst!"

Zij organiseren heel uiteenlopende activiteiten zoals uitstappen, computercursussen, wandel- en fietstochten en zelfs modeshows! Ze willen graag dat er nog wat jong-gepensioneerden zich zouden aansluiten bij hun vereniging zodat ze nog meer kunnen organiseren! Heb je interesse? Neem zeker contact op!

 

OKRA Langdorp

Henri Peys is al 13 jaar voorzitter van OKRA Langdorp. Hij was eigenlijk al bij de vereniging actief vooraleer hij echt lid werd. Zijn moeder was voorzitter en Henri deed toen het papierwerk van de vereniging. OKRA Langdorp telt 165 leden. De boekjes waar alle activiteiten in vermeld staan, worden iedere maand bij alle leden persoonlijk binnen gebracht. Dan sla ik een praatje met de leden, hoor je de noden en hou je contact met de mensen.

"Wij houden geen maandelijkse koffietafels, maar gaan wel wekelijks wandelen, fietsen en vanaf 2012 willen we ook petanquen. 4 keer per jaar organiseren we feesten waar toch telkens een 100tal deelnemers op aanwezig zijn! Dat duidt toch op een gezellige sfeer hé!”

Een jaarlijks hoogtepunt is de buitenlandse reis! “In 2011 zijn we met een hele bende naar Kroatië getrokken! Wat hebben we ons fantastisch geamuseerd!” Op het einde van het interview kunnen we besluiten dat Henri echt leeft voor de mensen, met hart en ziel. Hij is ook zeer tevreden met de leden van het bestuur, allemaal magnifieke mensen!
Ben je naar aanleiding van dit interview benieuwd naar meer, ga zeker eens kijken!

 

OKRA Ourodenberg

Eddy De Winter en Martha Smeulders zijn lid van OKRA Ourodenberg, gelegen in het centrum van Ourodenberg. De vereniging telt ongeveer 200 leden. Martha is reeds 31 jaar lid en penningmeester van de vereniging. Zij is bij de vereniging gekomen op vraag van andere mensen. Eddy is 5 jaar geleden op eigen initiatief lid geworden, toen hij bijna op pensioen was. Hij helpt bij het secretariaat van de vereniging.

Jaarlijks organiseren zij 2 grote feesten met uitgebreid middagmaal, koffietafels met warm eten, kaartnamiddagen, gaan zij petanquen, fietsen, dansen, .. enz.

"Om nieuwe leden te werven proberen wij mensen aan te spreken, vooral pas gepensioneerden. En dat lijkt te werken! Vorig jaar alleen al hebben daardoor 11 nieuwe leden bijgekregen!"

Ze zijn allebei intensief met de vereniging bezig, maar doen dat steeds met een glimlach! Op de vraag wat zij zo fijn vinden aan hun vereniging, antwoorden ze: "We komen goed overeen en bovenal, we hebben respect voor ieders mening!"

 

OKRA Rillaar

Maria Van Calster was als weduwe met enkele andere leden meegegaan. ‘Je leert hierdoor zoveel nieuwe mensen kennen’. Zij is nu wijkverantwoordelijke. Gaston Elsen is reeds 10 jaar lid van OKRA Rillaar. De vorige voorzitter was een buurman van Gaston. Voor een bepaalde activiteit had OKRA helpers nodig, ‘m’n buurman vroeg me te komen helpen en zo ben ik bij de vereniging aangesloten’.  ‘Ons bestuur, waarvan ik voorzitter ben, bestaat uit 11 personen. Onze vereniging heeft 300 aangesloten leden’.

OKRA Rillaar heeft een heel uitgebreid activiteitenaanbod. Iedere dinsdagnamiddag dansen zij samen. 'Heel veel van onze leden vinden dit een enorm fijne activiteit!'

'Eenmaal per maand organiseren wij een koffietafel, waar telkens ongeveer 160 mensen komen eten. Soms komt tijdens zo’n koffietafel ook iemand spreken. Twee à drie keer per jaar organiseren wij uitstappen, waarbij met een hele bus vol naar leuke plekken gaan.'

‘Wij vinden het zo fijn in OKRA Rillaar voor het sociaal contact met mekaar, onze uitstappen zijn leerrijk, onze activiteiten zijn heel ontspannend. Onze mensen zijn altijd heel erg content na de activiteiten. Iedereen is er ook meer dan welkom!’ besluiten Gaston en Maria.

 

OKRA Wolfsdonk

Sinds 1976 is Maria Steurs lid van OKRA Wolfsdonk. Sinds 2 jaar is zij ook voorzitster van de vereniging. Louis Van Thielen draait al een beetje langer mee in het bestuur, zo’n 25 jaar is hij al ondervoorzitter. De leden kennen Louis vooral via de reizen die de vereniging deed. Louis zorgde voor alles en iedereen, en zo is hij ook lid geworden indertijd. Maria is eigenlijk via het dansen lid geworden van OKRA Wolfsdonk. Eerst ging ze mee dansen, waarna ze ook de vergaderingen bijwoonde.

Zij gaan met OKRA Wolfsdonk tweewekelijks wandelen. 4 keer per jaar wordt er een koffietafel georganiseerd, jaarlijks een Paasfeest en Kerstfeest, een pannenkoeken dag, enz.. De activiteiten gaan altijd door in de parochiezaal te Wolfsdonk.

Iets opmerkelijk dat we te weten kwamen tijdens het interview: ieder jaar brengen Maria en Louis, samen met een 4tal andere leden, een toneeltje of sketch voor hun leden! 'Ooh, ik houd zo van toneel spelen! We proberen altijd iets origineel ineen te steken. Zo kunnen de leden genieten tijdens het kijken, en wij genieten van het toneel spelen!' Maria heeft een album bij met vele foto’s van de toneelstukken die zij al gebracht hebben. Telkens met bijhorende verkleedkledij!

Het sterke punt van OKRA Wolfsdonk is ongetwijfeld de plezante sfeer! Dat merken we snel op! Maria wenst nog iets toe te voegen aan het interview: "Het dansen is helaas al een tijdje gedaan. Er is geen volk meer voor, maar ik zou het zo graag opnieuw opstarten! Ik geef zelf de dansles, weet je. Misschien lezen er nu wel mensen uit Wolfsdonk dit artikel, die graag willen dansen in een leuke sfeer? Wel ze mogen me altijd contacteren! Ik zou niets liever hebben!"

 

Socialistische gepensioneerden

‘30 jaar geleden hadden ze jonge krachten nodig, ik ben erbij aangesloten en nog steeds met veel plezier lid’, zegt Frans De Cremer. Juliette De Keyzer haar moeder maakte deel uit van deze vereniging, toen ze een 15-tal jaar geleden vroegen of ook zij lid wilde worden. Ook aan Pierre De Wil, de huidige voorzitter, vroegen ze een 15 à 20 jaar geleden of hij zich bij de vereniging wilde aansluiten. Ons bestuur bestaat uit 12 leden, die allen echt heel hard werken. ‘Onze ploeg is zo op elkaar ingesteld, dat iedereen goed weet wat z’n taak is en ieder het beste van zichzelf geeft’. De socialistische gepensioneerden is een vereniging met ongeveer 275 leden.  

"Maandelijks houden wij een gezellig samenzijn, waar ongeveer een 100-tal leden naartoe komen. Maandelijks organiseren we ook een Bingo-spel. Twee keer per jaar houden we een daguitstap of een halve daguitstap, waarbij we een culturele activiteit organiseren, een stad bezoeken met een stadsgids, musea bezoeken,… Volgend jaar gaan we zelfs op driedaagse."

"We organiseren themavergaderingen rond actuele thema’s, onze leden kunnen ook deelnemen aan cursussen, georganiseerd door het arrondissement Leuven, zoals bijvoorbeeld: werken met de PC, talen, werken met GSM,…"

"De kwaliteit van onze bijeenkomsten, de interessante activiteiten die we organiseren, de band tussen onze leden die steeds nauwer en nauwer wordt, de grote inzet van zo velen maakt dat onze 275 leden één grote, hechte familie is. We besteden er allemaal heel veel tijd aan, maar het is het zeker meer dan waard!”

 

VL@S Aarschot

Nele Thijs is al 23 jaar lid van VL@S. Vrienden, die al lid waren, vroegen haar eens een activiteit mee te volgen. Momenteel ben ik secretaris van onze plaatselijke vereniging, die ongeveer 70 leden telt. Ons bestuur bestaat uit 5 leden. Iedereen is welkom in onze vereniging.

Maandelijks vindt er een koffietafel plaats. De ene keer nodigen we iemand uit om een voordracht te komen geven, een andere maand worden er gezamenlijk gezelschapsspelen gespeeld. Ook organiseren we jaarlijks een herfstfeest.

Wekelijks komen we samen om petanque te spelen, op de petanquebaan aan het museum.

Twee tot drie keer per jaar organiseren we een daguitstap, per trein of per autobus. Ook nemen we regelmatig deel aan culturele activiteiten. Met de mensen die hier zin in hebben gaan we regelmatig ook fietsen. Jaarlijks vindt ook onze buitenlandse reis plaats.

"We vinden het vooral heel fijn en belangrijk dat we de mensen van onze vereniging iets kunnen bijbrengen. Daarom spelen we ook steeds in op actuele thema’s. Mensen brengen vrienden mee, waardoor we ook nieuwe mensen mogen verwelkomen. We werken ook veel samen met de afdeling van Langdorp."

"We open staan voor iedereen, het staat je zeker vrij om eens een kijkje te komen nemen!" 

 

VL@S Langdorp

Jos Wellens is reeds 22 jaar lang lid van VL@S Langdorp. "Onze vereniging organiseert bijna al haar activiteiten samen met VL@S Aarschot. Eerst was ik lid van VL@S Aarschot en heb, omdat er meerdere mensen uit Langdorp kwamen, daar een afdeling opgericht. De afdeling van Langdorp bestaat uit ongeveer 20 personen, die deelnemen aan de activiteiten van VL@S Aarschot en daarnaast in Langdorp samenkomen voor bloemschikken, kerstfeest en barbecue."

"Wij zijn allemaal kennissen en kameraden, ook met de leden van Aarschot!"

 

Terug naar boven

 

Hoogdagen van de 3de leeftijd

November staat in het teken van de senioren! Naast de week van de senior dient de Stadsfeestzaal als ‘place to be’ voor de Aarschotse 55 plusser. De bezoekers kunnen tijdens de Hoogdagen van de 3de leeftijd genieten van een muzikale show met elk jaar bekende artiesten. De leerlingen van de hotelafdeling van SIMA zorgen voor de bediening van de bezoekers, alsook voor een heerlijke menu. Traditioneel worden tijdens deze 2 dagen telkens de oudste aanwezige man en vrouw gevierd. Zij ontvangen een mooi boeket bloemen uit handen van het stadsbestuur.

De hoogdagen van de 3de leeftijd zijn razend populair bij de Aarschotse senioren en wij hopen dus ook ieder jaar vele mensen te bekoren met een nieuw programma.

De Hoogdagen zijn een samenwerking tussen de Ouderenadviesraad Aarschot, de dienst welzijn van de stad, CC Het Gasthuis en SIMA Aarschot.

40

Terug naar boven


Seniorenverenigingen in Aarschot

Een overzicht van alle seniorenverenigingen in Aarschot vind je terug in de vrijetijdsgids voor 55+.

Ook onderaan deze pagina kan je de Vrijetijdsgids 55+ downloaden.
 
 

Terug naar boven


Vragen over pensioenen

Bij de cel Sociale Zaken van de dienst Burgerzaken kan je terecht voor meer informatie over het pensioen. Je kan hier doorklikken naar de pagina 'Sociale Zaken'.

Terug naar boven
 

OCMW-diensten voor senioren


Op de website van het OCMW vind je meer informatie over de OCMW-diensten voor senioren. Klik hier door naar de website van het OCMW.
 

Terug naar boven


Interessante links voor senioren


Algemeen

www.ocmw-aarschot.be (informatie over het OCMW en haar hulpverlening)
www.digitaalsociaalhuis.be/aarschot (hierop vind je alle info over dienstverlening in onze stad)
www.zwembadaarschot.net (informatie over het stedelijk zwembad)
www.ccgasthuis.be (informatie over het cultuuraanbod in CC Het Gasthuis)
www.toerismeaarschot.be (informatie over toerisme in Aarschot)
www.bibliotheekaarschot.be (informatie over de openbare bibliotheek Aarschot en haar vestigingen)
www.meldpuntouderenmishandeling.be (Vlaams meldpunt voor senioren die slachtoffer zijn van familiaal geweld)

Vrije tijd

Seniorennet is een website voor de actieve 50-plussers, waar senioren specifieke informatie kunnen vinden zoals: forum, nieuws, gezondheid, reizen, contact, pc, enz.

Het infopunt toegankelijk reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen, van en voor mensen met een handicap. Via toegankelijk reizen vind je alle informatie over reizen met een handicap of beperking.

Via de Vlaamse seniorensite kan de 50-plusser gericht op zoek gaan naar “50+ vriendelijke” centra en activiteiten of promoties in Vlaanderen. 

Vormingplus heeft opleidingscentra die educatieve activiteiten in de vrije tijd organiseren rond uiteenlopende thema’s. De activiteiten omvatten workshops, lezingen, ateliers, uitstappen en nog veel meer. Iedere volwassene is welkom! Klik hier voor meer info over Vormingplus Oost-Brabant.


De Sportfederatie voor 55-plussers heeft een uitgebreid aanbod voor 55-plussers. Hier vind je  informatie over reizen, sportclubs, sportinfo, publicaties, enz.. 

Lokaal Dienstencentrum Het Anker te Aarschot heeft een uitgebreid vrijetijdsaanbod voor 50-plussers. Surf naar de website van Het Anker en maak kennis met de dienstverlening van het Lokaal Dienstencentrum.

Cultuurnet biedt een netwerk voor het culturele aanbod, activiteiten, informatie.

BLOSO, de sportadministratie van de Vlaamse overheid beschikt over 13 sportcentra waar zij sportkampen organiseert. Speciaal voor 50-plussers heeft BLOSO een website ontworpen waar de actieve 50-plusser terecht kan. Klik hier voor dit specifieke aanbod voor 50-plussers.


Gezondheid

Nuttige informatie en links rond gezondheid, vind je terug op de pagina ‘Gezondheid’. Klik hier door naar de pagina 'Gezondheid'.
 

Terug naar boven

 

Adviezen

Advies rond woningaanpassing

Je kan bij de stad terecht voor advies rond woningaanpassing, maar ook bij o.a. Landelijke Thuiszorg, Christelijk Ziekenfonds - Vivantia, lokaal dienstencentrum en Seniorama kan je hiervoor terecht, al dan niet tegen betaling.

 

Terug naar boven

 

Vorming


CBE Open School

Schoolstraat 1 – 3200 Aarschot
016 56 18 27
aarschot@cbeopenschool.be

maandag, dinsdag, donderdag van 9.00u tot 16.30u
woensdag van 9.00u tot 12.15u
vrijdag van 9.00u tot 16.00u

CBE Open School is een centrum voor Basiseducatie. Bij Basiseducatie kunnen volwassenen met een beperkte of onafgewerkte schoolloopbaan hun basisvaardigheden opfrissen en versterken.

Soms ondervinden volwassenen in hun dagelijkse leven, in hun werksituatie of tijdens het volgen van een (beroeps)opleiding moeite met basisvaardigheden op vlak van taal, rekenen, computer of algemene vorming.
Dan kan het opleidingsaanbod van Basiseducatie hen nieuwe kansen bieden.

Het opleidingsaanbod wordt ingedeeld in zes leerdomeinen:

Daarnaast heeft elke campus een Open leercentrum waar cursisten en ex-cursisten
extra oefeningen kunnen komen maken of de verworven kennis onderhouden.

 

LDC Het Anker

Statiestraat 24, 3200 Aarschot.
016 48 24 40

Naast  de talrijke andere activiteiten en vormingen biedt Lokaal Dienstencentrum Het Anker ook computerlessen aan. Meer informatie kan je vinden in het ankerboekje, de vrijetijdsgids 55+ of je kan uiteraard ook in het dienstencentrum zelf terecht.

 

CVO Hageland

Schaluin 28, Aarschot
016 55 11 16
cvohageland@sjca.be

Het Centrum voor Basiseducatie Hageland biedt een hele reeks cursussen aan uit verschillende opleidingen. Geregeld komen er ook nieuwe cursussen bij. Inhoudelijke details vind je op de website (Inschrijvingsgeld en cursusmateriaal te betalen).

 

 

BijlageGrootte
seniorenbeleidsplan_aarschot.pdf547.88 KB
seniorengids_16mei_2014.pdf923.95 KB
stadaarschot_vrijetijdsgids55_148x210_v2.pdf2.06 MB